A0 formaat

De afmetingen van het A0 formaat kan je vinden op deze pagina. Met een oppervlakte van één vierkante meter is dit het basisformaat van de A standaard. Dit papierformaat kun je voor verschillende doeleinden gebruiken zoals posters. Ook wordt dit formaat gebruikt in de bouwwereld voor technische tekeningen.

Papierformaten

Vergroot de afbeelding

 

Er zijn ook drukkers die dit papierformaat gebruiken om op een efficiënte manier andere papierformaten te drukken. Vaak doen ze dat door eerst een groot vel te drukken en daarna te snijden in de gewenste afmetingen.

 

 

De vraag is nu hoe zijn die standaarden tot stand gekomen. De Internation Standardisation Organisation is het instituut die de standaarden vaststellen.De verhoudingen van het A0 formaat:

A0 afmetingen in mm:

–  1189 x breedte 841 mm

A0 afmetingen in cm:

–  118,9 x breedte 84,1 cm

In Inch:

– 33.11 x 46.81 inches

Zoek je een groter formaat? Bekijk dan eens het Abri formaat. Deze kom je onder andere tegen bij bushokjes en treinstations.

 

formaat-A0

Gewicht

Dit papierformaat is er in verschillende gewichten. Het gewicht bepaald de dikte van het papier en hiermee de stevigheid. Vaak is een lager gewicht iets goedkoper, maar een zwaarder gewicht is steviger en hierdoor van een betere kwaliteit. Dit is een afweging die je moet maken bij de aanschaf van drukwerk. Tijdens het bestellen wordt vaak aangegeven wat het meest gebruikte papierdikte is, als je hiervoor kiest dan zit je over het algemeen goed. In de tabel hieronder kan je zien welke gewichten er veel gebruikt worden voor het A0 formaat.

115 grams 115,0 g
135 grams (aanbevolen) 135,0 g
250 grams 250,0 g

Mogelijkheden

Door de grote afmetingen is dit papier zeer geschikt om te gebruiken voor de volgende doeleinden:

  • Boekwerk in Duodecimo. 24 kleinere bladzijdes die tot 1 katern worden gevouwen.
  • Posters. Wil je opvallen en zoek je een poster voor op bijvoorbeeld een raam? Dan is dit papierformaat zeer aan te raden. Ideaal voor winkels of wanneer je een kantoor extra onder de aandacht wilt brengen.
  • Binnenreclame. Deze afmetingen zijn geschikt om mooie afbeeldingen of informatie op te drukken en te gebruiken voor reclame of aankleding van een kantoor. Door digitale druktechnieken kan dit papierformaat geheel full colour gedrukt worden.
  • Banners voor beurzen. Op een beurs moet je opvallen, met een mooie banner of poster trek je zeker de aandacht.
  • Stoepborden. Dit formaat is geschikt voor stoepborden voor winkels. Een eenvoudige maar zeer doeltreffende manier van reclame maken voor winkels en andere bedrijven.
  • Werk- en bouwtekeningen. Geschikt om een mooie presentatie te geven of om te gebruiken voor technische bouwtekeningen.

Wil je weten wat er nog meer allemaal mogelijk is met deze afmetingen? Neem dan een kijkje op Drukwerkdeal.nl.

Laatste update: dinsdag 12 september 2017
A0 formaat
4.5 sterren met 48 stemmen