A3 formaat

De afmetingen en de specificaties van het papierformaat A3 zijn terug te vinden op deze pagina. Dit papierformaat wordt veel gebruikt voor zakelijke doeleinden, bijvoorbeeld voor stickervellen en posters. Het papier wordt ook geregeld gebruikt om A4 boekjes te maken. Als je dit vel papier dubbel vouwt hou je het A4 formaat over. De afmetingen kan je hieronder terugvinden in centimeters en millimeters. Het weten van de juiste afmeting is een must wanneer je drukwerk gaat bestellen, je kunt het ontwerp dan precies op maat maken.

Dit papierformaat is qua afmetingen de helft van een A2 en het dubbele van een A4. Elke keer wanneer een getal omhoog gaat, worden de afmetingen kleiner. Dit formaat wordt veel gebruikt in de drukwerkbranche. Vanwege het formaat is het erg geschikt om zakelijk te gebruiken.

 

Bekijk het A3 formaat in mm, cm, inches

Papierformatenposter

Klik op de afbeelding en bestel de gratis papierformatenposter van Drukwerkdeal.nl

 

Afmetingen A3 formaat

Afmeting formaat A3 in mm:
breedte 297 mm x lengte 420 mm

Afmeting formaat A3 in cm:
breedte 29,7 cm x lengte 42,0 cm

A3 formaat in inches:
breedte 11.7 inches x lengte 16.5 inches

 

Mogelijkheden A3 formaat

Door de afmetingen van dit gangbare formaat wordt het veel gebruikt in de drukwerkbranche. Werktekeningen die net even groter dan een regulier A4’tje moeten zijn of placemats zijn voorbeelden van producten die worden gemaakt op dit formaat. Bekijk hieronder de meest populaire producten die hierbij passen.

 

 

  • Placemats. Het is zeer geschikt om te gebruiken als placemat. Uiteraard kunnen restaurants placemats laten drukken, maar ook particulieren met kleine oplages kunnen placemats laten drukken. Leuk voor een etentje.
  • Posters. Ten opzichte van het A1 en A2 papier is deze variant compact. Ideaal wanneer je op zoek bent naar relatief kleine posters. De posters kunnen overal voor gebruikt worden, zoals op beurzen en in winkels.
  • Displays. Een display is geschikt om bijvoorbeeld op een balie te zetten van een bedrijf. Dit papierformaat is mooi qua afmeting, dit zorgt voor een professionele uitstraling.
  • Folders. Wanneer je dit papierformaat dubbel vouwt kan je hier een mooi boekje van maken. Het boekje heeft dan een mooi formaat.

 

 

A3 formaat pixels

Het aantal pixels is belangrijk wanneer je drukwerk gaat bestellen. Hoe hoger het aantal pixels, des te beter de resolutie is. Een goede resolutie is belangrijk, je wilt natuurlijk niet dat je drukwerk er korrelig en onscherp uitziet. Een richtlijn voor een goede resolutie is 300 DPI / PPI. Bij twijfel kan je altijd even contact opnemen een bekende en betrouwbare partij als Drukwerkdeal. Heb je een iets groter formaat nodig? Misschien is het SRA3 dan geschikt.

A3 formaat pixels en PPI

Breedte in pixels

Hoogte in pixels

72 PPI

842

1191

150 PPI

1754

2480

300 PPI

3508

4960

600 PPI

7016

9933

720 PPI

8419

11906

1200 PPI

14032

19842

 

A3 pixels, Photoshop en resolutie

Met het programma Photoshop is het vrij eenvoudig om de resolutie aan te passen. Wanneer je een opdruk gaat opmaken of wanneer je deze gaat opslaan, dan kan je het aantal DPI kiezen. Afhankelijk van je wensen kan je hier de resolutie bepalen.

 

Gewicht A3 papier

Tijdens het bestellen van drukwerk met dit papierformaat kun je kiezen uit verschillende papiergewichten. Veel mensen weten niet wat dit inhoudt en twijfelen hierdoor. Het gewicht wordt bepaald per vierkante meter. Een zwaarder gewicht betekend dat het papier dikker is en hierdoor steviger aanvoelt. Een dunner gewicht is veelal goedkoper, maar heeft qua dikte een mindere kwaliteit. Wanneer je twijfelt tussen de gewichten waaruit je kunt kiezen, kies dan het gewicht dat wordt aanbevolen. De meest gangbare gewichten bij het formaat zijn:

90 grams (aanbevolen bij Placemats) 11,3 g
135 grams (aanbevolen bij Posters) 16,9 g
300 grams 37,5 g

 

A3 plus formaat

Wat is de betekenis van A3 plus formaat? Wij geven je graag antwoord op deze vraag. De afmetingen in cm, mm en zelfs in inches kan je in de afbeeldingen en in de tabel vinden van het reguliere formaat. Dit is echter anders wanneer er plus in de naam staat, de verhoudingen zijn net iets anders. Het wordt ook wel als A3+ formaat geschreven, hieronder lees je alle informatie over deze term. Je kunt er de verhoudingen vinden, maar ook de DPI en de resolutie. Vooral in drukwerkkringen wordt er veel gebruik gemaakt van deze maatvoering. Zoals je in deze maattabel kunt zien is de plus variant groter dan de normale variant. Het is daarom belangrijk om goed te weten welke maatvoering je printer of drukker hanteert.

A3+ plus 329 x 483 mm 13 x 19 inch
A3 297 × 420 mm 11.7 × 16.5 inch

 

Liggend of staand

De volgorde van de afmetingen bepalen of het formaat liggend of staand wordt weergegeven. Dit is belangrijk wanneer je een bestand wil gaan maken of wanneer je op A3 formaat wilt gaan printen. De afmetingen in cm, mm of inches worden altijd weergegeven als lengte x breedte. Eerst komt dus de kortste zijde, dit is de boven en onderkant van het papier en daarna de langste zijde, dit is de zijkant. Standaard wordt de maatvoering gebruikt als een staand papier, maar wanneer je de A3 afmetingen omdraait dan wordt het een liggend papier, met de langste zijde aan de onderkant.

A3 formaat A-reeks

In Word

Wil je A3 in Word gebruiken om bijvoorbeeld een document aan te maken? In het menu kan je de functie Size of formaat vinden, hiermee kan je het papierformaat aangeven waarmee je wilt werken in Word. Tussen al deze maatvoeringen vind je ook het A3 formaat. Wanneer je deze aanvinkt dan werk je met deze maatvoering. Wanneer je wilt gaan printen in A3 formaat in Word dan is het belangrijk om de instellingen van je printer op A3 formaat te zetten, standaard staan deze instellingen op A4.

A3 formaat in Word