A3 formaat

De afmetingen en de specificaties van het papierformaat A3 zijn terug te vinden op deze pagina. Dit papierformaat wordt veel gebruikt voor zakelijke doeleinden, bijvoorbeeld voor stickervellen en posters. Het papier wordt ook geregeld gebruikt om A4 boekjes te maken. Als je dit vel papier dubbel vouwt hou je het A4 formaat over. De afmetingen kan je hieronder terugvinden in centimeters en millimeters.

Papierformaten

Klik om de formaten te bekijken

 

Het weten van de juiste afmeting is een must wanneer je drukwerk gaat bestellen, je kunt het ontwerp dan precies op maat maken.

 

Dit papierformaat is qua afmetingen de helft van een A2 en het dubbele van een A4. Elke keer wanneer een getal omhoog gaat, worden de afmetingen kleiner. Dit formaat wordt veel gebruikt in de drukwerkbranche. Vanwege het formaat is het erg geschikt om zakelijk te gebruiken.

 
A3 formaat pixels

Het aantal pixels is belangrijk wanneer je drukwerk gaat bestellen. Hoe hoger het aantal pixels, des te beter de resolutie is. Een goede resolutie is belangrijk, je wilt natuurlijk niet dat je drukwerk er korrelig en onscherp uitziet. Een richtlijn voor een goede resolutie is 300 DPI / PPI. Bij twijfel kan je altijd even contact opnemen een bekende en betrouwbare partij als Drukwerkdeal. Heb je een iets groter formaat nodig? Misschien is het SRA3 dan geschikt.

A3 formaat pixels en PPI

Breedte in pixels

Hoogte in pixels

72 PPI

842

1191

150 PPI

1754

2480

300 PPI

3508

4960

600 PPI

7016

9933

720 PPI

8419

11906

1200 PPI

14032

19842

A3 pixels, Photoshop en resolutie

Met het programma Photoshop is het vrij eenvoudig om de resolutie aan te passen. Wanneer je een opdruk gaat opmaken of wanneer je deze gaat opslaan, dan kan je het aantal DPI kiezen. Afhankelijk van je wensen kan je hier de resolutie bepalen.

 

De verhouding van het A3 formaat:

 

Afmeting formaat A3 in mm:

– breedte 297 x lengte 420 mm

Afmeting formaat A3 in cm:

– breedte 29,7 x lengte 42,0 cm

A3 inch:

– 11.7 x 16.5 inches

formaat-A3

Gewicht

Tijdens het bestellen van drukwerk met dit papierformaat kun je kiezen uit verschillende papiergewichten. Veel mensen weten niet wat dit inhoudt en twijfelen hierdoor. Het gewicht wordt bepaald per vierkante meter. Een zwaarder gewicht betekend dat het papier dikker is en hierdoor steviger aanvoelt. Een dunner gewicht is veelal goedkoper, maar heeft qua dikte een mindere kwaliteit. Wanneer je twijfelt tussen de gewichten waaruit je kunt kiezen, kies dan het gewicht dat wordt aanbevolen. De meest gangbare gewichten bij het formaat zijn:

90 grams (aanbevolen bij Placemats) 11,3 g
135 grams (aanbevolen bij Posters) 16,9 g
300 grams 37,5 g

Mogelijkheden

Door de afmetingen van dit gangbare formaat wordt het veel gebruikt in de drukwerkbranche. Werktekeningen die net even groter dan een regulier A4’tje moeten zijn of placemats zijn voorbeelden van producten die worden gemaakt op dit formaat. Bekijk hieronder de meest populaire producten die hierbij passen.

  • Boekwerk in Quarto formaat. Bedruk tot 8 pagina’s in één katern voor een stevig boekwerk.
  • Placemats. Het is zeer geschikt om te gebruiken als placemat. Uiteraard kunnen restaurants placemats laten drukken, maar ook particulieren met kleine oplages kunnen placemats laten drukken. Leuk voor een etentje.
  • Posters. Ten opzichte van het A1 en A2 papier is deze variant compact. Ideaal wanneer je op zoek bent naar relatief kleine posters. De posters kunnen overal voor gebruikt worden, zoals op beurzen en in winkels.
  • Displays. Een display is geschikt om bijvoorbeeld op een balie te zetten van een bedrijf. Dit papierformaat is mooi qua afmeting, dit zorgt voor een professionele uitstraling.
  • Folders. Wanneer je dit papierformaat dubbel vouwt kan je hier een mooi boekje van maken. Het boekje heeft dan een mooi formaat.

A3 formaat
4.53 sterren met 45 stemmen