Halve papierformaten

Halve papierformaten

Papierformaten hebben een naam en een afmeting. Hoe groter het formaat des te groter zijn de afmetingen. Door een vel te vouwen, wordt het kleiner. Je krijgt zo halve papierformaten. Dit zie je terug in boekjes, folders, kranten, en brochures. Hoe kun je nu duidelijk maken dat je drukwerk wilt met deze halve papierformaten? Meer daarover lees je in de onderstaande blog.

Halve papierformaten

Het meest bekende en gebruikte papierformaat is het A4’tje. Je ziet dit terug in onder andere briefpapier, offertes of facturen. Vrijwel alle printers kunnen dit formaat afdrukken. Het halve papierformaat van het A4 is het papierformaat A5. Indien je het gaat vouwen tot een boekvorm dan kun je meerdere kanten bedrukken. Doordat het gevouwen is behoudt het de originele afmetingen, echter door de vouw lijkt het kleiner.

Vrijwel ieder papierformaat van A0 t/m A7 kun je dubbelvouwen. Denk bij het kleinste formaat maar eens aan een klein kaartje dat je aan een bosje bloemen kunt hangen. Het grootste formaat vind je terug in bouwtekeningen en plattegronden. Door dit te vouwen wordt het niet alleen handzamer om mee te nemen, het zorgt er ook voor dat het efficiƫnter kan worden bedrukt.

Drukwerk

Tijdens het bestellen van drukwerk dien je altijd aan te geven op welk formaat het moet worden gedrukt. Afhankelijk van het bedrijf kun je daarvoor of daarna aangeven of je het wilt ‘afwerken’ door middel van een vouw. Je kunt er daarna ook nog voor kiezen om het te laten bundelen of nieten. De halve papierformaten bij drukwerk worden meestal niet weergegeven in een tabel. De drukker gaat er van uit dat de klant weet wat halve papierformaten zijn.

Papier kan op twee manieren worden gevouwen, namelijk over de lange of korte zijde. Normaal gesproken wordt de korte zijde gebruikt om een kleiner papierformaat te krijgen. Indien er langs de lange zijde wordt gevouwen dan krijgt het kleinere formaat een andere naam. Vaak wordt het dan een ‘lang’ formaat. Het A5 aan de lange zijde vouwen levert bijvoorbeeld het A6 lang op.

Als je voor drukwerk gebruikt wilt maken van de halve papierformaten dan dien je van te voren goed te kijken welke formaten bij elkaar passen. Je kunt de tabel gebruiken waarin je de verschillende afmetingen kunt bekijken en vergelijken. Je kunt daarbij ook zien welke kleinere en grotere vellen papier gebruikt kunnen worden voor drukwerk en wat de daarbij horende afmetingen in cm en mm zijn.