B4 formaat

Papier met het B4 formaat wordt het meest gebruikt voor promotionele doeleinden, met name voor flyers of voor briefpapier. Tevens kun je dit papierformaat gebruiken voor notitieblokken, naslagwerk of voor tijdschriften.

Dit formaat is in tegenstelling tot het papierformaat A4 iets langer en breder. Voor bepaalde manieren van inbinden of het bundelen van documenten kan een extra wit strook handig zijn. Indien je dit gewenst vindt, kun je er voor kiezen om je document op het B4 formaat te laten afdrukken.

Papierformaten

Klik om de formaten te bekijken

Bekijk hier de B4 afmetingen >>

Wil je documenten van dit formaat versturen per post of netjes opbergen in een envelop? Je kunt dan het beste gebruik maken van de envelopmaat EB4. Hierin kun je de documenten versturen of opbergen zonder deze te hoeven vouwen.

Verhoudingen B4 formaat:

Officieel B4 formaat in cm en mm >>

B4 afmetingen in mm:

–  335 mm lengte en 250 mm breedte

B4 afmetingen in cm:

–  33,5 cm lengte en 25,0 cm breedte

Dit formaat lijkt qua benaming op het A4 formaat maar wijkt daar wel iets vanaf. Ook het Amerikaanse Letter verschilt iets van elkaar. Voor standaard briefpapier kom je hier net iets mee te kort.

Lengte en breedte B4 formaat

Gewicht

De dikte van een papierformaat bepaalt voor een groot gedeelte het gewicht. Het is immers logisch dat een dikker papier meer weegt dan een dunner vel papier. Daarnaast speelt ook het soort papier een rol bij het gewicht. Bij het drukwerk wordt veel gewerkt met houtvrij gesatineerd papier. Hierin worden een aantal standaard diktes gebruikt. Hieronder kun je het gewicht van 1 vel papier bekijken.

115 grams 10,1 gram
135 grams (aanbevolen) 11,9 gram
250 grams 21,9 gram

Mogelijkheden

Met dit papierformaat kun je verschillende kanten op. Vaak worden er delen afgesneden zodat het drukwerk precies past binnen een bepaald kader of ander ontwerp. Het gebruik van dit papierformaat kan onder meer voor:

  • Documenten. Het afdrukken van documenten kan op verschillende formaten. Het meest wordt hier het A4 formaat voor gebruikt. Je kunt er ook voor kiezen het B4 formaat te gebruiken. Je hebt dan meer speling aan de zijkant en onderkant. Zo komt een magazine bijvoorbeeld beter tot zijn recht.
  • Programmaboekjes. Voor evenementen of bijeenkomsten kun je een programmaboekje maken of laten maken. Je kunt dit papierformaat daarvoor gebruiken om aan beide zijdes het programma te laten bedrukken. Je kunt daarna het boekje laten vouwen, zodat het een mooi geheel wordt.
  • Stickers. Het is mogelijk om een eigen ontwerp sticker te maken op dit papierformaat. De sticker kan gewenst geheel op maat worden gesneden.