A1 formaat

Het A1 formaat kun je voor veel doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld voor posters en banners. Vaak wordt dit papierformaat gebruikt voor zakelijke doeleinden binnen bedrijven en organisaties. Door de afmetingen van dit formaat valt de reclame goed op, en dit is wat ondernemers graag willen.

Papierformaten

Klik om de formaten te bekijken

De lengte is de langste zijde en wordt op deze pagina weergegeven in mm en cm. Waarom is zijn de standaarden zoals ze zijn? De ISO (International Standardisation Organisation) is het instituut dat standaards vaststelt. Zo heeft het ISO bepaald dat een vel A0 precies 1 vierkante meter groot is en dat elk volgend vel precies de helft is van het vorige vel.

 

 

Wanneer is de naam van de serie ontwikkeld? De serie is ontwikkelt in begin 20ste eeuw. Het formaat van het papier geeft de afmetingen van een bepaald vel papier aan. Zo is een A4 vel 297 mm bij 210 mm en een A3 vel 420 mm bij 297 mm. Dit papierformaat wordt voornamelijk gebruikt voor groot formaat printers en posters.

De verhoudingen van het A1 formaat:

A1 formaat in mm:

  • 594 x 840 mm

A1 formaat in cm:

  • 59,4 x 84 cm

In Inch:

  • 23.39 x 33.11 inches

formaat-A1

Gewicht

Het gewicht is zelf te bepalen wanneer je drukwerk gaat bestellen. Hoe hoger het gewicht, des te dikker is het papier. Het gewicht wordt per vierkante meter berekend. Het is vaak voordeliger om te kiezen voor een lichter gewicht papier, maar hier staat tegenover dat de kwaliteit door de dikte minder is dan wanneer je kiest voor een hoger gewicht. Vooraf dien je je af te vragen welk papier gewicht geschikt is, gebruik je het drukwerk eenmalig of voor langere termijn? Wil je weten welk papiergewicht geschikt is voor jouw drukwerk, maar twijfel je tussen de gewichten, dan is het aan te raden om te kiezen voor het aanbevolen gewicht. Tijdens je bestelling kan je het gewicht vinden wat wordt aangeraden bij je bestelling. Hieronder zie je de meest voorkomende gewichten.

115 grams 57,5 gram
135 grams (aanbevolen) 67,5 gram
250 grams 125 gram

Mogelijkheden

Het papierformaat A1 is een veel voorkomende maat bij het bestellen van drukwerk. Door de grote afmetingen is het geschikt voor reclame doeleinden voor zowel binnen als buiten. Alles kan gedrukt worden op dit papierformaat, door full colour technieken kan het volledig in kleur geprint worden.

  • Posters. Door het grote formaat is het zeer geschikt als formaat voor posters. Ideaal om te gebruiken op beurzen of als reclame boodschap op een raam van een winkel. Ook te gebruiken om het kantoor op te vrolijken met bijvoorbeeld een logo.
  • Stoepborden. Ideaal voor winkels en bedrijven, een reclamebord op de stoep voor de winkel. Zo maak je reclame die meteen opvalt, terwijl de kosten niet hoog zijn.
  • Beurs reclame. Dit formaat is zeer geschikt om te gebruiken als decoratie voor een beursstand. Met mooie reclame maak je je beursstand aantrekkelijk voor klanten.
  • Bouwtekeningen of andere technische tekeningen. Een werkproject kan worden geprint op het A1 papierformaat. Door de afmetingen krijg je hierdoor een goede indruk. Ook is deze afmeting geschikt voor technische tekeningen omdat er veel details op te drukken zijn.
Laatste update: dinsdag 12 september 2017
A1 formaat
4.4 sterren met 52 stemmen