Groot papierformaat

Lichtbakposters

Papier heb je in kleine maar ook in grote formaten. In dit artikel lees je meer over de grote papierformaten. Heeft dit bijvoorbeeld een andere benaming? Waarvoor kun je het gebruiken en vanaf welke afmetingen mag je het hebben over een groot papierformaat? Een antwoord op deze vragen lees je hieronder. Vragen over dit onderwerp kun je stellen onderaan deze pagina.

Hoe heet een groot papierformaat?

De papierformaten die in Nederland gebruikt worden hebben een korte benaming met slechts 1 letter gevolgd door een cijfer. Zo is het A0 formaat de grootste binnen de A-formaten.De afmetingen daarvan kun je bekijken door op de benaming te klikken. Naast de A zijn er ook nog B formaten. Daarbij is het B0 formaat de grootste variant. Ook daarvoor zie je de afmetingen in cm en mm door op de naam te klikken.

Naast de A en B formaten, zijn er nog een aantal grote papierformaten die je kunt kiezen bij drukwerk. Je kunt daarbij denken aan het Abri formaat. Dit zie je terug in de verschillende bushokjes langs de weg maar ook reclameborden rondom een lantarenpaal kan worden voorzien van een reclameposter op dit grote papierformaat.

In het buitenland, met name in de Amerikaanse landen, wordt gebruik gemaakt van een totale andere benaming. Als je wilt weten hoe groot daar de papierformaten zijn, kun je kijken in de Amerikaanse papierformaten tabel. Niet elke drukkerij in Nederland kan deze formaten gebruiken om een bestand op af te drukken. Indien je dit graag wilt kun je het beste eerst contact opnemen.

Groot papierformaat kopen

Niet in iedere boekhandel of ‘office center’ kun je terecht voor een groot stuk papier. De meeste bedrijven hebben een assortiment met het A3 als grootste soort. Indien je groter wilt, ben je meestal aangewezen op het internet of een drukkerij. Het kopen van een groot papierformaat kan ook handig zijn wanneer je een bouwtekening of schets wilt maken. Hiervoor heb je over het algemeen ook veel ruimte nodig waardoor je elk detail goed in kaart kunt brengen. Een blanco vel wordt het meest verkocht met een gewicht tussen de 80 en 120 gram per vierkante meter. Andere gewichten of kleuren kunnen ook. De prijzen daarvan kunnen echter flink verschillen.

Vanaf welke afmetingen mag je het ‘groot’ noemen?

Er bestaat geen definitie over het begrip groot. Dit is namelijk geheel afhankelijk van het doel waarvoor je het gaat gebruiken. Het is logisch dat een visitekaartje afdrukken op een A4’tje enorm groot is, terwijl het afdrukken van een reclamebord voor langs de weg juist te klein is op dit formaat. Het is daarom lastig te zeggen vanaf welke afmeting je een bepaald papierformaat ‘groot’ mag noemen.

Waarvoor kun je het gebruiken?

Een groot papierformaat (Absoluut gezien) wordt vooral gebruikt als reclamemiddel. Langs de weg staan geregeld borden waarop bedrijven producten of diensten aanbieden. Hoe groter dit kan worden afgedrukt, hoe meer het opvalt wanneer je het object passeert. Hieronder kun je verschillende situaties zien waarvoor je een groot papierformaat nodig hebt.