A4 formaat

Het papierformaat A4 is het meest gebruikte papierformaat. Het formaat wordt veel gebruikt als printpapier en tevens wordt dit papierformaat gebruikt om brieven op te schrijven. De afmetingen van dit formaat zijn zeer handzaam, dit wil zeggen dat het formaat zeer gebruiksvriendelijke afmetingen heeft. De afmetingen zie je hieronder in centimeters en millimeters.

Papierformaten

Klik om de formaten te bekijken

 

De papierformaten zijn te herkennen aan het cijfer achter de A. Zo is dit papierformaat tweemaal groter dan het A5 formaat. Ten opzichte van een papierformaat A3 is deze tweemaal zo klein. De verhoudingen van het A4 papierformaat zie je hierboven. Ook verschilt het iets met het Amerikaanse formaat Letter.

 

A4 formaat pixels

Van dit papierformaat is niet een standaard aantal pixels te geven. Het aantal pixels is afhankelijk van het aantal PPI of DPI. Het A4’tje in pixels is afhankelijk van de instelling van de DPI. Dit zijn het aantal pixels per inch. Hoe hoger dit getal, hoe meer pixels (scherper) het drukwerk kan worden.

A4 formaat en afmetingen

A4 afmetingen in mm:

  • Breedte 297 mm bij lengte 210 mm

A4 afmetingen in cm:

  • Breedte 29,7 cm bij lengte 21 cm

A4 inch:

  • 8.3 x 11.7 inches

 

 

In onderstaande tabel is het papierformaat te zien met het aantal PPI / DPI. In programma’s zoals Photoshop kan het aantal pixels worden ingegeven. Bekijk het formaat in pixels hieronder:

A4 formaat pixels en PPI

Breedte in pixels

Hoogte in pixels

72 PPI

595

842

200 PPI

1654

2339

300 PPI

2480

3508

400 PPI

3307

4677

600 PPI

4961

7016

1200 PPI

9921

14031

Gewicht

Wanneer je drukwerk gaat bestellen krijg je vaak de vraag voor welk gewicht je wilt kiezen. Veel mensen vinden dit een lastige keuze, vandaar dat we dit hier uitleggen. Het gewicht bepaald in de meeste gevallen de dikte van het papier. Wanneer je voor een luxe uitstraling wilt gaan is het aan te raden om voor een hoog gewicht te kiezen. Bijvoorbeeld wanneer je briefpapier laat maken en je een professionele uitstraling wilt. Weet je niet precies welk gewicht bij je past, kies dan voor het gewicht waar aanbevolen bij staat. Hieronder zie je de meest voorkomende papiergewichten bij het briefpapier.

80 grams 5,0 gram
90 grams (aanbevolen bij briefpapier) 5,7 gram
100 grams 6,3 gram

Mogelijkheden

Jaarlijks worden er miljoenen A4’tjes bedrukt als briefpapier, maar het formaat wordt nog voor veel meer gebruikt, dit zijn de meest voorkomende producten:

  • Magazines. Een magazine kan je voor diverse doeleinden gebruiken, zoals voor de promotie van een beurs, open dag of een nieuw product. Ook geschikt voor een nieuwsbrief.
  • Kalenders. Dit is een ideaal product om ter promotie weg te geven aan klanten. Ook worden kalenders veel in organisaties gebruikt vanwege de personalisatie.
  • Menukaarten. Vanwege het compacte formaat is het zeer geschikt om te gebruiken als menukaart. Beide kanten kunnen bedrukt worden en tevens is het mogelijk om meerdere pagina’s te gebruiken.
  • Flyers. De meeste flyers worden gedrukt op het papierformaat A5. Maar flyers kunnen ook op dit papierformaat gedrukt worden, dit is aan te raden wanneer er veel informatie op moet komen zoals een schema of programma/ plattegrond.
Laatste update: dinsdag 12 september 2017
A4 formaat
4.4 sterren met 56 stemmen