Duodecimo papierformaat

Drukwerk Duodecimo papierformaat

Het kleinste formaat dat je kunt kiezen voor het laten bedrukken en inbinden van boeken en documenten is het Duodecimo papierformaat. Nadat het meerdere keren is gevouwen, ontstaan er 24 pagina’s die in één katern worden gebonden. De boekbinder voegt vervolgens de verschillende katernen samen en kan dit gaan inbinden tot een prachtig boekwerk met een stevige kaft.

Duodecimo papierformaat

Drukwerk kun je op verschillende formaten bestellen. Vaak wordt het afgedrukt op één groot vel papier en wordt dit later op maat gesneden. Voor het drukken van boekwerk worden deze vellen gevouwen. Hierdoor krijg je formaten zoals het Folio, Octavo, Quarto of dit formaat. Nadat het is gevouwen, ontstaat er een klein boekwerk. De randen (vouwen) worden eraf gesneden zodat je de bladzijden kunt omslaan. Nadat dit gedaan is, krijg je een boekwerk met een hoogte van ongeveer 11 tot 12 centimeter.

Synoniemen

De term Duodecimo kan op verschillende manieren worden gebruikt. Zo kan het voorkomen dat een bedrijf de term ‘in-douze’ gebruikt. Dit is feitelijk hetzelfde. Ook kan het zijn dat de drukmethode een synoniem heeft zoals: ’12mo’ of ’12°’. Zie je dit staan bij een bedrijf dan weet je dat het op dezelfde manier wordt gevouwen en ingebonden.

Drukwerk met Duodecimo

Het bedrukken van boeken en documenten in het Duodecimo formaat is een dagelijkse bezigheid voor menig drukkerij. Wanneer je geen standaard formaat wilt gebruiken kun je voor het Duodecimo kiezen. Het drukwerk is daarnaast ook goedkoper omdat het op grote vellen wordt afgedrukt die vervolgens worden gevouwen en ingebonden. Je kunt in een boekwinkel boeken vinden die op deze manier zijn gemaakt. Je kunt vaak de verschillende katernen zien zitten wanneer je het boek vanaf de bovenkant bekijkt.

De prijzen voor Duodecimo drukwerk kunnen verschillen bij de verschillende aanbieders. Het is altijd verstandig om bij grotere oplages een offerte te vragen. Er kan in veel gevallen altijd iets met de prijs gedaan worden. Kleinere oplages hebben vaak een hogere stukprijs. Dit heeft onder andere met de opstartkosten te maken. Hoe meer je afneemt, hoe lager de stukprijs.