Octavo papierformaat

Drukwerk Octavo papierformaat

Door gebruik te maken van het Octavo papierformaat kun je voordelig en snel een boekwerk of document afdrukken. Via deze drukmethode kun je namelijk 16 bladzijden in één keer afdrukken. Doordat het blad verschillende keren wordt gevouwen, ontstaat er een katern met pagina’s. Door het Octavo papier 4 maal te vouwen ontstaan er 8 pagina’s. Voordat het boek leesbaar is dient het eerst te worden gesneden zodat de vouwen verdwijnen en de bladzijden kunnen worden omgeslagen.

Octavo formaat

Het Octavo formaat is kleiner dan de grotere varianten zoals het Folio en het Quarto. Deze worden respectievelijk éénmaal en tweemaal gevouwen. Hoe vaker het blad wordt gevouwen, hoe kleiner de bladzijden en dus het boekwerk wordt. Je ziet dit ook terug in het formaat. Het Octavo wordt gemiddeld tussen de 17 en 24 centimeter hoog.

Synoniemen

De benoeming van het Octavo formaat kan verschillende vormen hebben. Zo gebruikt de ene drukkerij het woord Octavo terwijl een ander het weer heeft over ‘in-octavo’ drukwerk. Ook kan er gekozen worden voor ‘8vo’ of ‘8°’. Allemaal synoniemen voor dezelfde manier van drukken en inbinden.

Drukwerk in dit formaat

Om op de uiteindelijke grootte van 17 – 24 centimeter te komen heb je een groot vel papier nodig. Vrijwel geen enkele thuis- en kantoor- printer kan hierop afdrukken. Je zult een professioneel drukwerkbedrijf moeten inschakelen. Online kun je zoeken naar een drukkerij. Je kunt vervolgens je bestand aanleveren en meestal de volgende werkdag worden kleine oplages gemaakt en verzonden. Heb je een grotere oplage? Het duurt dan iets langer.

Het vergelijken van prijzen is altijd een goede stap. Doordat de internetprijzen transparant zijn, kun je snel de verschillende drukwerkbedrijven met elkaar vergelijken. Door de komst van internet en een steeds snellere levering is het geen belemmering meer om de opdracht aan de andere kant van het land te laten uitvoeren inden dit een stuk goedkoper is. In verschillende boekwinkels kun je boeken vinden die met deze methode zijn gemaakt. Pocketboeken hebben een fijn formaat en zijn handig mee te nemen op reis.