Quarto papierformaat

Drukwerk quarto papierformat

In een eerder bericht is het Folio papierformaat besproken, dit artikel gaat over het Quarto papierformaat. De basis van beide formaten is hetzelfde, echter is de manier van vouwen anders van elkaar. Hierdoor verschilt ook het uiteindelijk formaat van een boek of document.

Quarto papierformaat vouwen

Het Quarto papierformaat (Kwarto) dankt zijn naam aan het feit dat dat één vel bestaat uit acht pagina’s die samen vier keer worden gevouwen. Na het op de juiste manier vouwen en snijden ontstaat een katern die later kan worden ingebonden. Hierdoor ontstaat er een boekwerk die stevig is om jaren mee te gaan.

Synoniemen

De term Quarto kan op verschillende manieren worden gebruikt. Je kunt een boekwerk namelijk ‘in-quarto’ laten drukken. Andere benamingen zijn ook wel het ‘4to’ of ‘4°’. Wanneer je één van deze termen gebruikt bij een drukkerij dan weet je zeker dat het goed gaat komen.

De afmeting van het Quarto papierformaat is afhankelijk van het gekozen beginvel. Omdat het in totaal twee keer wordt gevouwen, wordt het vel papier vier keer kleiner. Veel boeken en documenten die op dit formaat worden afgedrukt hebben uiteindelijk een formaat van ongeveer 25 tot 30 centimeter hoog. Soms wil dit iets hoger zijn tot ongeveer 35 centimeter.

Zelf afdrukken

De gemiddelde printer op kantoor kan maximaal A3 printen. Dit is een te klein vel om de Quarto techniek voor te gebruiken. Je krijgt zo een vrij compact boekwerk over wat vaak niet prettig te lezen is. Het is wel mogelijk als je een klein pocketboek wilt maken. Je hebt vaak een speciaal ontwerpprogramma nodig zodat je de bladzijden op de juiste manier kan indelen. Het daadwerkelijk inbinden en op maat snijden is een klus die specialisten zo gedaan hebben.

Laten afdrukken

het is vaak goedkoper en sneller om het te laten afdrukken. Een drukkerij heeft hier veel ervaring mee en kan de klus zo voor je klaren. Je hoeft zo zelf geen dure machines aan te schaffen voor de enkele keren dat je hiervan gebruikt wilt maken. Online kun je zoeken naar verschillende drukkerijen die het Quarto papierformaat gebruiken voor het maken en inbinden van boekwerken of andere documenten. Erg handig en doordat je het goed kunt vergelijken ook vaak een stuk goedkoper.