Folio papierformaat

Folio papierformaat afdrukken

Het bedrukken van boeken en documenten kan op verschillende papierformaten. Het inbinden of innaaien van een boekwerk zorgt voor een stevig geheel wat tegen een stootje kan. Vervolgens kun je er voor kiezen om een extra stevige kaft of omslag te gebruiken zodat het op een ‘echt’ boek lijkt. Het Folio papierformaat heeft een specifieke afmetingen in cm en mm. De dikte van het papier zorgt ervoor hoe zwaar een boek is en hoe stevig de bladzijden worden.

Folio papierformaat vouwen en inbinden

Het Folio papierformaat is een van de grootste formaten waarop boeken en documenten worden afgedrukt. Een drukkerij kiest er met het Folio formaat voor om vier vellen tegelijk te drukken en te vouwen. Hierdoor krijg je een katern van twee bladen met vier bladzijden.

Het samenvoegen van deze katernen vormen samen een boekblok. Door deze in te binden blijven ze stevig op hun plaats.

Synoniemen

Een andere benaming voor dit papierformaat is ‘in-folio’, ‘fo’ of ‘2°’. Deze termen kunnen gebruikt worden bij de verschillende drukkerijen die je in Nederland en in het buitenland kunt vinden. Allemaal hebben ze hetzelfde papierformaat.

Wil je een kleiner boekwerk? Je kunt dan ook kiezen voor het formaat:

De afmetingen van het Folio papierformaat zijn bijvoorbeeld 50 x 32 centimeter (500 x 320 millimeter). Je kunt dit papierformaat laten snijden naar een eigen formaat. Het gaat om de techniek van het invouwen wat tot deze benaming komt.

Afdrukken

Heb jij een document dat je wilt afdrukken met deze druktechniek? Je kunt met sommige ’thuis-printers’ de optie kiezen om in Folio te printen. Echter hebben veel printers deze mogelijkheid niet. Je zult dan naar een drukkerij moeten gaan met je document om dit te laten afdrukken. Ook online kun je dit eenvoudig doen. De prijzen kun je op die manier goed vergelijken waardoor jij goedkoop je boek op Folio formaat kan laten afdrukken.

Zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien, kun je het type papier kiezen zodat de printer ‘weet’ hoe het document afgedrukt moet worden. Bekijk voordat je gaat afdrukken altijd goed hoe de opmaak zoals afbeeldingen of grafieken worden verdeeld over de verschillende pagina’s. Dit voorkomt een misdruk.