Hoe groot is het Abri formaat?

Papierformaat Abri

Één van de grootste papierformaten die je kunt kiezen is het formaat Abri. Deze naam is te herleiden aan het bushokje waar je deze vaak tegenkomt. Een Abri wordt vaak gebruikt ter beschutting tegen regen en wind terwijl je op de bus of tram wacht. Deze locatie is ideaal om reclame te maken. De doelgroep die daar staat moet immers wachten op de bus en tram en zal dus genoeg tijd hebben om de poster goed te bekijken. In deze blog lees je meer informatie over de afmetingen van het papierformaat Abri. Het papierformaat mag natuurlijk niet te groot of te klein zijn. Anders past het niet in de reclamezuil.

Papierformaat Abri

Het papierformaat Abri dankt zijn naam aan de locatie waarvoor het wordt gebruikt. De ‘standaard’ papierformaten zoals A0, A1, A2 etc. zijn vastgelegd met de ISO 216 norm. Omdat dit geen officieel papierformaat is, kom je deze ook niet tegen in deze norm. Voor drukwerk is het erg belangrijk om het juiste formaat aan te houden. Een te groot of te klein ontwerp zal niet goed kunnen worden afgedrukt wat tot kwaliteitsverlies zorgt. Iets wat je absoluut wilt voorkomen op dit grote papierformaat. Verschillende drukkerijen voeren een kwaliteitscontrole uit voordat er daadwerkelijk een opdracht wordt afgedrukt. Echter biedt dit geen garantie. Het is erg belangrijk dat de verhoudingen van je ontwerp passen binnen die van het Abri formaat. Daarnaast dien je er ook rekening mee te houden dat je een kleine veiligheidsmarge dient te verwerken in je ontwerp.

Afmetingen Abri in cm en mm:

De afmetingen van het Abri formaat kun je gebruiken in centimeters en millimeters. Dit laatste is erg handig indien je een ontwerp gaat of laat maken. Indien je grofweg wilt weten wat de afmetingen zijn dan heb je voldoende aan de centimeters. Wil je meer precies weten hoe groot het Abri formaat is, dan kun je beter de millimeters gebruiken. Bekijk hieronder de afmetingen van het papierformaat in cm en mm.

Afmetingen in mm: 1185 x 1750 mm
Afmeting in cm: 118.5 x 175.0 cm

Je kunt kiezen uit verschillende diktes van het papier. Het meest worden de volgende papierdiktes gebruikt. Hierbij wordt uitgegaan van het gewicht in grammen per m2 papier:

  • 115 grams
  • 135 grams
  • 250 grams

Toepassingen:

Het grote formaat kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het meest wordt het gebruikt om een grote poster op af te drukken. In bushokjes, tramhaltes, stadions of bij evenementen kun je deze reclamezuilen tegenkomen. De kwaliteit (DPI) is bij deze posters een stuk lager dan bijvoorbeeld bij flyers of menukaarten. Meer informatie over de toepassingen van Abri posters kun je vinden op bijvoorbeeld drukwerkdeal.nl. Hier zie je hoe lang de levertijd is en welke kleuren je kunt gebruiken om je poster maximaal te laten opvallen.