Wat is het perfecte menukaart formaat?

Menukaarten

Elk restaurant en café heeft ze, namelijk een menukaart. Deze kan groot of klein zijn en voorzien van lekkere snacks en heerlijke maaltijden. In deze blog lees je meer over de meest gebruikte afmetingen van een menukaart. Op de bar wil je over het algemeen een kleine kaart (borrelkaart) neerzetten en aan tafel een grotere variant. Daarnaast kun je kiezen om een kaart te laten vouwen en sealen zodat het tegen water bestemd is.

Formaat menukaart

Het formaat van een menukaart kun je grotendeels zelf bepalen. Indien je een ontwerp gaat of laat maken, is het belangrijk dat je hier van te voren al over hebt nagedacht. Indien je later wilt kiezen voor een groter of kleiner papierformaat, kan het zijn dat het moet worden aangepast of in het ergste geval complete opnieuw ontworpen moet worden gemaakt. Bij de keuze van een bepaalde afmeting kun je het beste voorbeelden gebruiken. Knip het formaat uit en plaats het op de plek waar het straks moet komen. Op die manier kun je het beste ervaren of formaat menukaart klopt.

Papierformaten voor een menukaart

Indien je gaat voor een ‘standaard’ papierformaat dan heb je de keuze uit verschillende groottes. In de tabel die je op deze pagina kunt bekijken, zie je de beschikbare formaten waar je uit kunt kiezen. Daarnaast kun je er nog voor kiezen om het ontwerp staand of liggend te laten afdrukken. Hierdoor kun je ook brede of lange kaarten maken. Geheel naar je eigen eisen en wensen.

De papierformaten die je kunt kiezen hebben vaste afmetingen. Deze zijn opgenomen in de ISO216 norm. Daardoor zijn ze wereldwijd op de millimeter nauwkeurig even groot. In de tabel hieronder kun je bekijken welk formaat kaart je kunt kiezen met de verschillende papierformaten. Je ziet de menukaart formaten in centimeters en millimeters.

PapierformaatAfmeting in cm (BxH)Afmeting in mm (BxH)
A329,7 x 42,0297 x 420
A3 large14,0 x 29,7140 x 297
A421,0 X 29,7210 X 297
A514,8 x 21,0148 x 210
A5 large10,5 x 29,7105 x 297
A610,5 x 14,8105 x 148
Carré L21,0 x 21,0210 x 210
Carré M14,8 x 14,8148 x 148
Din large9,8 x 21,098 x 210

Dubbelgevouwen of enkele menukaart

Met de tabel waarin je een formaat menukaart kunt vinden is het eenvoudiger om een bepaald formaat te kiezen. Nu is het ontwerp van belang. Wil je een dubbelgevouwen menukaart zodat je een meer luxere uitstraling krijgt of hou je het bij een enkele menukaart? Over smaak valt niet te twisten. De één vindt een enkele kaart handiger (op de voorkant bijvoorbeeld de borrelhapjes, voor- en hoofdgerechten en op de achterkant de nagerechten en drankjes) terwijl een ander juist een dubbelgevouwen kaart handiger vindt en gebruik maakt van verschillende kolommen zodat je de gerechten onder elkaar zet met kopjes. Een dubbelgevouwen versie heeft altijd een groter formaat dan een enkele variant.

Watervaste menukaarten

In de horeca wordt er nog wel eens geknoeid. Niet alleen door de gasten maar ook door het personeel. Hygiëne is daarbij erg belangrijk. Geen enkele gast wil je een vieze menukaart geven. Het is daarom belangrijk dat je het kunt schoonmaken. Met de watervaste menukaarten is dat mogelijk. Tijdens het bestellen kun je aangeven dat je een laminering wilt zodat water geen kans krijgt om het papier te komen.