Hoe groot is een stoepbord?

Stoepborden papierformaten

Vele winkels maken gebruik van een stoepbord. Je kunt zelf eenvoudig en snel een reclamebord bestellen die je op de stoep kan plaatsen bij de ingang van een winkel of bedrijf. Op deze pagina krijg je een antwoord op de vraag wat precies een stoepbord is, hoe groot een stoepbord is, welk formaat het meest wordt gekozen en welke varianten er zijn.

Wat is een stoepbord?

Zoals de naam al doet vermoeden is het een reclamebord dat op de stoep wordt geplaatst. Zoals je in de afbeelding bovenaan deze pagina kunt zien, is het een groot formaat bord waarin je een reclameposter kunt plaatsen. Je kunt hierdoor extra klanten naar je winkel trekken of bepaalde producten extra in het zonnetje zetten. Er zijn verschillende soorten borden die je kunt kiezen. Daarover lees je verderop deze pagina meer informatie. Het formaat stoepbord is erg belangrijk. Hoe groter hoe beter, toch is een kleiner formaat soms handiger. Denk daarbij aan het verplaatsen van het bord of het opbergen na sluitingstijd. De verschillende formaten lees je hieronder.

Hoe groot is een stoepbord?

Hoe groot een stoepbord precies is, is blijkbaar niet bij iedereen even helder. Regelmatig worden daar vragen over gesteld. Je kunt kiezen uit vier verschillende formaten. De grootste twee van de A en B formaten kun je gebruiken in een dergelijk bord. Te groot is niet altijd goed. Als je een relatief kleine winkel hebt of de ruimte rondom de winkel is wat beperkt, dan kan een te groot bord niet handig zijn. Het ontneemt namelijk plek voor de stalling van fietsen en bezoekers kunnen daardoor wellicht minder goed de winkel bereiken.

Hieronder in de tabel zie je welke papierformaten je kunt gebruiken in een stoepbord. Je moet rekening houden dat naast het papierformaat het bord zelf ook een bepaalde afmeting heeft. Zoals in de verschillende afbeeldingen op deze pagina te zien is, kun je een goede inschatting maken hoeveel ruimte er nog bij komt voor het framewerk en de voet.

Formaat stoepbordAfmeting in CM (BxH)Afmeting in MM (BxH)
A084,0 x 118,9840 x 1189
A159,4 x 84,0594 x 840
B170,0 x 100,0 700 x 1000
B250,0 x 70,0500 x 700

Meest gekozen formaat stoepbord

Welk formaat stoepbord het best past bij je eigen situatie is afhankelijk van verschillende factoren die hierboven zijn benoemd. Echter wordt één formaat het meest gekozen. Dat is het A1 formaat. Dit grote vel papier biedt meer dan voldoende ruimte om allerlei reclame op te plaatsen of om een product extra in de aandacht te brengen. Het A1 formaat stoepbord heeft een afmeting van 59,4 x 84,0 centimeter en kan bij verschillende drukwerkbedrijven worden gekocht. Vaak zijn ze in de aanbieding waardoor je een (aantal) gratis reclameposter krijgt bij je bestelling.

Verschillende varianten

Er zijn verschillende stoepborden verkrijgbaar. Zo zijn er varianten die je kunt rollen, maar ook vaste soorten. Een swingbord heeft onderaan twee veren waardoor het bord mee kan bewegen met de wind. Hierdoor valt het niet snel om en kan het tegen een stootje. Een klapbord wil daarom snel omvallen als het buiten begint te waaien. De voet van een swingbord kun je daarnaast vullen met water of zand waardoor deze extra stevigheid biedt. Niet voor niets wordt deze dan ook het meest gekozen. Door de handige wieltjes kun je hem eenvoudig verplaatsen zonder je rug te belasten.