Welk formaat poster?

Papierformaat poster

Wil jij met drukwerk opvallen? Posters kunnen je dan helpen! Je kunt kiezen uit verschillende papierformaten zodat je voor elk budget, ruimte en doel het juiste formaat kunt kiezen. Je wilt immers geen te grote poster plaatsen in een kleine ruimte. Het juiste formaat is daarom erg belangrijk. Wat precies de afmetingen van de verschillende posterformaten zijn kun je op deze pagina lezen. Ook zie je handige tips waardoor je poster goed opvalt tussen de rest en je het juiste papierformaat voor je poster kiest.

Papierformaat poster

Voordat je een poster kunt bestellen moet je vooraf goed bekijken waar, hoe en waarom je de poster wilt gaan gebruiken. Dit speelt een rol bij het ontwerp maar ook bij de afmeting. In bushokjes zie je namelijk een ander soort poster hangen dan op het raam van een winkel. Niet alleen het posterformaat is anders, de boodschap meestal ook.

De papierformaten die voor posters vaak worden gebruikt zijn onder andere:

Indien je op één van de bovenstaande papierformaten klikt, zie je meer informatie over het betreffende formaat zoals de afmeting in cm, mm en pixels. Je kunt met verschillende bewerkingsprogramma’s een design maken die precies past op het te kiezen posterformaat. Indien je verschillende formaten nodig hebt, kun je er beter voor kiezen om te beginnen met de grootste variant. Het verkleinen van je ontwerp kun je zelf doen, maar een goede drukkerij kan dit ook voor jou regelen.

Formaat poster in de praktijk

Het papierformaat van een poster is erg afhankelijk van het doel waarvoor je het gaat gebruiken. Wil je goed opvallen met een pakkende (korte) boodschap in bijvoorbeeld een bushokje? Dan is het formaat ABRI het meest geschikt. Je komt dit formaat ook tegen in grote reclamezuilen op stations, stadions of bij festivals. Indien je niet de ruimte hebt voor dit grote vel papier, heb je een kleinere versie nodig. Gelukkig zijn er vele soorten met ieder een eigen afmeting zodat je voor elke gelegenheid het juiste formaat poster kunt kiezen.

In winkels zoals een supermarkt kom je vaak posters tegen in het formaat A3. Je herkent ze vast wel aan de kop van een gangpad waar je de wekelijkse aanbiedingen kunt vinden. Meestal hangen deze in een lijst en is de poster zelf enkel in zwart afgedrukt. Door gebruik te maken van een kliklijst kun je de kosten van de posters laag houden omdat deze niet te hoeven voorzien van een kleur of flitsend ontwerp.

De formaten A0, A1 en A2 kom je vaak tegen langs de weg in reclameborden maar ook in kliklijsten aan gevels of in een stoepbord. Je kunt hiermee goed de aandacht trekken van passerend verkeer of mensen. Je wilt namelijk klanten lokken met een knallende aanbieding of actie.

A en B posterformaten

Naast de bekende A posterformaten kun je ook kiezen ui B posterformaten. Zo wordt het papierformaat B0, B1 en B2 veel gebruikt bij posters. De afmetingen daarvan kun je vinden via de bovenstaande opsomming. De B posterformaten kunnen een ideale tussenoplossing zijn indien een A0 te groot is, maar met het A1 net niet voldoet aan je wensen. Bekijk het overzicht van de verschillende papierformaten voor een poster en maak een keuze die het beste bij je past. Indien je twijfelt kun je altijd aan de drukkerij een laatste advies vragen.