Veiligheidsmarge en snijlijnen

Veiligheidsmarge Drukwerk

Bij drukwerk dien je altijd rekening te houden met een kleine marge rondom de randen van je ontwerp. Dit wordt ook wel de veiligheidsmarge genoemd. Een tekst of een ander belangrijk object dient altijd buiten dit gebied te worden geplaatst. Je bent hierdoor verzekerd dat het ontwerp altijd leesbaar en zonder fouten kan worden afgedrukt. Het is immers zonde wanneer er een letter per zin mist omdat dit in het ‘afloopgebied’ zit. Tips en adviezen voor de drukwerk veiligheidsmarge lees je hieronder. Ook zie je wat de veiligheidsmarge per papierformaat is. Door hiermee rekening te houden ben je altijd verzekerd van het beste drukwerk.

Veiligheidsmarge drukwerk

Het afdrukken van flyers, briefpapier, posters, spandoeken of andere producten gaat met hoge snelheid en vele aantallen. De printer in een drukkerij werkt vaak anders dan de printer in menig huis of kantoor staat. Er gaan meestal geen standaard papierformaten in, maar papierrollen waarop de verschillende opdrachten worden samengevoegd. Na afloop wordt die uitgesneden zodat het juiste formaat zichtbaar wordt. Om te voorkomen dat er een klein gedeelte van je opdruk wegvalt, dien je een veiligheidsmarge aan te houden bij je ontwerp.

Standaard wordt er 3 millimeter aangehouden en geadviseerd. In verschillende programma’s zoals Indesign, Paint Shop Pro en Illustrator kun je de pagina bewerken en een veiligheidsmarge, snijlijn of afloop plaatsen zonder dat je het gehele ontwerp hoeft aan te passen. Ook een drukkerij zoals drukwerkdeal kan je helpen met het plaatsen van marge.

Veiligheidsmarge per papierformaat

Afhankelijk van het gekozen product kan de veiligheidsmarge iets verschillen. Zo worden er voor spandoeken een grotere afloop geadviseerd dan voor een flyer of visitekaartje. Voor de papierformaten wordt een standaard afmeting van 3 millimeter geadviseerd. Je kunt eenvoudig de papierformaten bekijken en bij de lengte en breedte 3 millimeter bijtellen. Je dient niet te vergeten dat je op deze ruimte geen belangrijke informatie kunt plaatsen, de achtergrond kun je hierop wel laten doorlopen.

Snijlijnen en afloop in je ontwerp

Naast de veiligheidsmarge dien je ook rekening te houden met snijlijnen. Indien je een product besteld op bijvoorbeeld het A4 papier, dan wordt je opdracht samengevoegd zodat deze op een rol of groot vel papier kan worden afgedrukt. Nadat het is bedrukt wordt het op maat gesneden. Het kan zijn dat de snijmachine een fractie afwijkt of anders snijdt dan je ontwerp groot is. Wat kan resulteren in een kleine witte lijn of verlies van een gedeelte van je opdruk. Je dient daarom rekening te houden met de snijlijnen in je ontwerp. De term afloop wordt ook gebruikt. Dit is een andere benaming voor de snijlijnen.