Welk formaat flyer?

Papierformaat flyer

Het (laten) afdrukken van flyers is erg eenvoudig. Nadat je een ontwerp hebt gemaakt of hebt laten maken, kies je het gewenste aantal en het formaat. Welk formaat kun je daarbij het beste gebruiken? Lees op deze pagina meer informatie over het papierformaat van een flyer.

Afmetingen flyers

Het gebruik van flyers is tegenwoordig niet meer weg te denken. Overal waar je kijkt zie je affiches en flyers hangen en wordt er reclame gemaakt voor een product, dienst, evenement of iets anders. Wie wel eens door de stad of winkelcentrum loopt krijgt ze ook wel eens in de hangen gedrukt. Vaak zijn dit reclame flyers. Het formaat daarbij is erg belangrijk. Is het te groot dan zul je het snel weggooien omdat het niet handig is mee te nemen. Ook een te kleine flyer is onhandig. Je kunt er niet veel informatie op kwijt, of je bent genoodzaakt een klein lettertype te gebruiken. Dit is vervolgens moeilijk leesbaar wat er uiteindelijk voor zorgt dat mensen het sneller zullen weggooien. Welke afmetingen zijn het meest geschikt? De ‘normale’ papierformaten A5 en A6 worden hier vaak voor gebruikt. Dit handzame formaat kun je dubbel laten afdrukken zodat je er voldoende informatie op kunt plaatsen.

Papierformaat flyer in CM

Om een beter beeld te geven van de afmetingen, kun je het papierformaat flyer in cm, mm en ook in pixels weergeven. Voor het ontwerpen van een opdruk is het raadzaam het flyerformaat in pixels te gebruiken. Zo kun je een ontwerp maken dat precies past op het papier. Je dient er altijd rekening mee te houden dat er een kleine marge afgaat. Dit wordt ook wel de veiligheidsmarge genoemd.

Het papierformaat A5 en A6 hebben elk een aparte afmeting. Er zit ook een overeenkomst in. Zo passen er twee vellen van het A6 formaat in één vel A5 papier. Het A5 papier past daaropvolgend weer twee keer in het welbekende A4’tje. Het flyerformaat in cm kun je als volgt omschrijven:

Flyerformaat A5 in cm: 14,8 x 21,0 centimeter (Breedte x Hoogte)
Flyerformaat A6 in cm: 10,5 x 14,8 centimeter (Breedte x Hoogte)

MM

Voor een meer precieze afmeting kun je het formaat ook in millimeters bekijken. Je komt dan op de volgende afmetingen uit:

Papierformaat flyer A5 in mm: 148 x 210 mm (Breedte x Hoogte)
Papierformaat flyer A6 in mm: 105 x 148 mm (Breedte x Hoogte)

Pixels

Indien je een ontwerp wilt maken dat precies past op beide formaten, is het handig om te weten hoeveel pixels het papier bevat. Je kunt dit deels zelf bepalen met verschillende dpi instellingen. Standaard wordt er voor drukwerk 300 dpi gebruikt. Op basis daarvan kom je dan uit op de volgende getallen:

A5: 1748 x 2480 pixels
A6: 1240 x 1748 pixels

Dikte papier

Hoe dikker het papier is dat je gebruikt, hoe steviger de flyer zal worden. Het moet echter ook niet te dik worden, dan kun je de flyer niet meer vouwen zonder dat het gaat scheuren of niet meer goed leesbaar wordt. Het meest wordt daarbij 170 grams papier gebruikt. Wil je dikker papier? Dan kun je kiezen uit 175, 250 of 300 grams papier kiezen. Dunner papier kan ook. Je kunt dan kiezen uit de gewichten: 135 en 90 gram. Een flyer moet niet te snel kreukelen. Om geen ‘goedkoop’ uiterlijk te krijgen kun je het beste kiezen voor 170 grams papier.