Hoe groot is een wijnetiket?

Formaat wijnetiket doos

Altijd al eens een fles wijn cadeau willen geven waarbij je een eigen etiket kunt gebruiken? Het formaat van een etiket is daarbij erg belangrijk. Je kunt zelf een bepaald ontwerp maken maar laten maken kan natuurlijk ook. Wil je een zakelijk wijnetiket of juist een informele variant voor een verjaardag, huwelijk of jubileum? Er zijn tal van mogelijkheden waardoor een normale fles wijn een persoonlijk tintje krijgt. Meer over het formaat wijnetiket lees je op deze pagina.

Steeds meer mensen bestellen een fles wijn met een persoonlijke tint. Je kunt daarbij denken aan een persoonlijk wijnetiket die op de fles wordt geplaatst. Zo wordt een standaard fles er eentje die je niet snel zult weggooien. De vraag die veel wordt gesteld gaat over het formaat. Want hoe groot is een dergelijk wijnetiket eigenlijk? Wat zijn de dingen waar ik rekening mee moet houden en kan ik alles plaatsen?

Waar moet ik rekening mee houden?

Je moet je eerst afvragen voor welke gelegenheid het is bedoeld. Een jubileum is vrolijk van karakter, terwijl een condoleance of begrafenis minder vrolijk is. Dit is van invloed op het ontwerp en de gebruikte kleuren. Je kunt het cadeau geven aan iemand maar ook als bedankje voor de komst van bijvoorbeeld een bijeenkomst.

Uit verschillende soorten etiketten kun je kiezen. Zo heb je de traditionele wijnetiket die als vervanging wordt gebruikt op een fles wijn. Daarbij kun je geheel naar eigen wensen een ontwerp maken. De afmetingen daarvan zie je verderop deze pagina.

Je kunt er ook voor kiezen om de fles wijn een wijnhanger te geven. Deze wordt over de hals van de fles geschoven en dient als een soort hanger waarop je een boodschap (in de huisstijl) kunt overbrengen. Deze heeft echter een ander formaat dan het eerder genoemde.

Daarnaast kun je ook nog voor kiezen om de fles wijn niet te veranderen, maar ook mooie verpakking uit te kiezen. Deze kun je ook naar eigen smaak en wens aanpassen en ontwerpen. Je kunt in een wijnverpakking ook nog extra informatie stoppen zoals een flyer, visitekaartje of iets anders. Niet voor niets wordt dit daarom ook veel gekozen.

Formaat wijnetiket

Een standaard wijnetiket heeft een afmeting die je terugziet bij vrijwel alle flessen wijn die je ook in de winkel kunt kopen. Je kunt er voor kiezen om het staand of liggend te laten afdrukken. Indien er gekozen wordt voor een liggende versie dan heeft het een afmeting van 72 x 88 millimeter (HxB). Indien je kiest voor een liggend ontwerp dan moet je rekening houden met een formaat van 50 x 88 millimeter. Het A5 formaat kun je gebruiken om een ontwerp op te bedrukken, vervolgens kun je dit op maat snijden.

Naast het formaat wijnetiket kun je er ook voor kiezen om een wijnhanger of een wijnverpakking te kiezen om het geheel mooi in te verpakken en ‘aan te kleden’. Hieronder kun je zien welk formaat daarbij hoort.

Soort etiketFormaat in mm (BxH):Formaat in cm (BxH):
Wijnetiket72 x 887,2 x 8,8
Fleskoker86 (diameter) x 3308,6 (diameter) x 33
Wijnhanger70x 1907,0 x 19,0
Wijnsleeve92 x 3159,2 x 31,5
Wijntas120 x 35012,0 x 35,0
Insert voor wijntas90 x 3209,0 x 32,0