Gangbare formaten voor een nieuwsbrief

Formaat nieuwsbrief

Het versturen van een nieuwsbrief kan een formeel of informeel karakter hebben. Veelal worden nieuwsbrieven digitaal verstuurd per mail of gepubliceerd op de interne website van een bedrijf. Indien je er voor kiest om een nieuwsbrief te versturen per post, kun je kiezen uit verschillende papierformaten. Op deze pagina zie je welke gangbare papierformaten voor een nieuwsbrief worden gebruikt.

Formaat nieuwsbrief

Er zijn tal van mogelijkheden te bedenken waarbij het handig is om een nieuwsbrief te versturen. Veranderingen binnen de bedrijfscultuur of een nieuwe top in de bestuurslaag zijn goede aanleidingen op het personeel of aandeelhouders op de hoogte te stellen van de veranderingen binnen een bedrijf. Ook minder formele mededelingen kun je vermelden in een nieuwsbulletin. Per mail krijgen wij vaak de vraag welk formaat nieuwsbrief het meest wordt gebruikt.

Het standaard A4 formaat is daarbij meestal het antwoord. Echter kun je er ook voor kiezen om het op een kleiner formaat te laten drukken. Indien je minder tekst hebt om een A4’tje mee te vullen, kun je er voor kiezen een papier met minder oppervlakte te gebruiken. Het A5 formaat kun je dan kiezen. Je kunt het dubbelzijdig laten afdrukken waardoor je als het ware een formeel en informeel gedeelte krijgt. gebruik je het ook voor buitenlandse (Amerikaanse) klanten? Je kunt dan ook overwegen om het Letter formaat gebruiken.

Wat is het meest gebruikte papierformaat?

In de tabel hieronder kun je zien welke papierformaten het meest worden gebruikt voor een nieuwsbrief. Gebruiken jullie (net als vele andere bedrijven) al jaren hetzelfde formaat? Stap dan eens over op een ander ontwerp. Je zult zien dat de nieuwsbrief beter wordt gelezen en er meer response op terugkomt dan voorheen.

PapierformaatAfmeting in cm (BxH)Afmeting in mm (BxH)
A421,0 x 29,7210 x 297
A4 lang10,5 x 29,7105 x 297
A514,8 x 21,0148 x 210
A5 lang7,4 x 21,074x 210
Din Large9,8 x 21,098 x 210
Letter21,6 x 27,9216 x 279

Voorbeelden

Als je voor het eerst een nieuwsbrief gaat maken, is het misschien handig om een voorbeeld te gebruiken. Je kunt dan de opmaak bekijken en overnemen in je eigen brief. Het is altijd handig om voorbeelden te bekijken wanneer je zelf iets gaat maken. Je wilt natuurlijk wel dat het professioneel en zakelijk overkomt. Hieronder zie je enkele voorbeelden die je kunt gebruiken. Ook kun je in Word verschillende templates downloaden en gebruiken.