Welke papierformaten fotopapier zijn er?

Fotoformaten

Het afdrukken van een foto kan op verschillende formaten. Dit kan van klein tot groot. Het meest gebruikte formaat van een foto is 10×15 centimeter. Dit formaat kun je laten afdrukken bij en winkel of fotograaf. Deze laatste heeft vaak de beste kwaliteit fotopapier waarop de kleuren het mooist worden afgedrukt. Wil je echter op een groot formaat iets afdrukken? Dan dien je er rekening mee te houden dat de resolutie van een afbeelding goed moet zijn. In dit artikel lees je meer informatie over de verschillende formaten waarop je een foto kunt afdrukken. Dit kan namelijk op de bekende papierformaten maar ook eigen formaten zijn mogelijk.

Papierformaat foto

Bijna alle foto’s die worden afgedrukt in de winkel hebben het formaat van 10×15 of 13×18 centimeter. Deze gangbare afmetingen zie je dan ook vaak terug in de ‘ouderwetse’ fotoboeken. Je kunt het fotopapier ook zelf kopen en thuis afdrukken. Indien je niet veel foto’s nodig hebt kan dit goedkoper zijn dan naar de winkel. Daarnaast kies je zelf het moment uit waarop je het afdrukt. Een bestelling in de winkel duurt altijd langer.

Het selecteren van een bepaald papierformaat kan in diverse programma’s. Je kunt bijvoorbeeld in Adobe Photoshop de afbeelding bewerken en met een bepaalde afmeting afdrukken. Het grote voordeel hiervan is dat de je kleuren iets kunt aanpassen maar ook een gedeelte weg kunt snijden. Je hebt daardoor altijd het perfecte plaatje. Je kunt ook een collage van verschillende foto’s maken. Het afdrukken hiervan gaat op dezelfde manier. Vaak wordt er een groter papierformaat gekozen omdat je anders erg kleine foto’s krijgt. Bekijk hieronder verschillende papierformaten die veel worden gebruikt bij het afdrukken van een foto.

Formaat foto

Naast de echte papierformaten kan er ook gekozen worden voor een afmeting in centimeters. Het grootste voordeel is dat je het ook zelf op maat kunt snijden. Met een snijmachine gaat dit zeer recht en zie je nergens knipranden ontstaan. Indien je hiervoor kiest, houdt er dan rekening mee dat je een ruime snijmarge gebruikt. Een klein randje afsnijden kan soms (zeker bij een iets ouder mesje) zorgen voor scheurtjes of ‘stoppels’. Om dit te voorkomen dien je een marge aan te houden van minimaal 2 centimeter. Twijfel jij tijdens het afdrukken van een foto op welk formaat dit het beste kan? Bekijk dan hieronder de meest gekozen foto formaten. Je ziet de fotoformaten in centimeters en millimeters.

Fotoformaat rechthoekig in cmVierkante fotoformaten in cm
10 x 1510x 10
13 x 1815 x 15
15 x 2020 x 20
18 x 2430 x 30
20 x 3040 x 40

Papierformaat fotopapier

In de bovenstaande tabel kun je zien welke afmetingen het meest worden gekozen. Het afdrukken daarvan vraagt om een bepaal type papier. Het papierformaat van fotopapier is afhankelijk van de uiteindelijke grootte waarop je het wilt laten afdrukken. Voor de meeste consumenten is het A4 formaat het meest geschikt. Echter kan het ook zo zijn dat je iets groter of kleiner wilt. Veel zakelijke printers zijn niet geschikt voor het afdrukken van een foto op fotopapier. Een bestelling bij een drukwerkbedrijf is dan de beste optie. Het voordeel daarvan is dat je allerlei papierformaten kunt kiezen. In de tabel hieronder zie je hoe het papierformaat van fotopapier in verhouding staat tot de afmeting in centimeters.

PapierformaatFotoformaat in cm
A515 x 21
A421 x 29,7
A329,7 x 42
A242 x 59,4
A159,4 x 84
A084 x 118,8