Papierformaat Tabloid

Papierformaat Tabloid

Sinds een aantal jaren zijn vrijwel alle kranten overgestapt van het ‘Broadsheet’ formaat naar het meer compactere Tabloid. Dit heeft enkele voordelen waardoor het leesgemak wordt vergroot en je de krant ook handiger kan lezen in het openbaar vervoer. Tevens kun je een krant op het tabloid formaat steviger vasthouden omdat het iets dikker is en een kleinere afmeting heeft. Op deze pagina lees je meer informatie over het papierformaat Tabloid. Wat zijn bijvoorbeeld de officiële afmetingen in cm en mm en waarvoor wordt dit nog meer gebruikt behalve dan bij kranten?

Papierformaat Tabloid in cm en mm

Het bekende dagblad Trouw is in februari 2005 overgestapt op een meer compact formaat. Rond deze datum zijn meer kranten overgestapt waardoor het tabloid formaat steeds meer een begrip werd in de krantenwereld. De afmetingen van het Tabloid formaat kun je hieronder zien in cm en mm. Wil jij zelf iets laten afdrukken op die papierformaat? Je kunt daar dan rekening mee houden tijdens het ontwerpen.

  • Afmeting in cm: 43,2 x 27,9 centimeter
  • Afmeting in mm: 432 x 279 millimeter.

Wat daarbij opvalt is dat de breedte van het qua afmeting overeenkomt met de lengte van het Letter formaat. Dit is de Amerikaanse variant van het A4 dat veel in Europa wordt gebruikt.

Papierformaat Tabloid

Papierformaat Tabloid

Tabloid formaat in pixels

Het ontwerpen van een krant of magazine gaat samen met een specifieke afmeting in pixels. Je kunt een pagina paginagrootte instellen voordat je begint met het invullen daarvan. Dat scheelt later weer aanpassen wanneer blijkt dat het te groot of te klein is. Het aantal pixels dat een Tabloid papierformaat heeft is afhankelijk van de DPI instellingen. Voor kranten worden vaak 150 DPI gebruikt. Dit is lager dan bij een poster of flyer. Als je goed kijkt, zie je vaak de pixels in een foto staan.

  • 150 DPI = 1650 x 2550 pixels
  • 300 DPI = 3300 x 5100 pixels

PDF en Photoshop

In een bewerkingsprogramma zoals Photoshop van Adobe kun je eenvoudig selecteren hoe groot een bepaalde afbeelding moet worden. Je kunt hier kiezen voor het Tabloid formaat. Indien het programma dit niet kent, moet je dit handmatig invoeren. Je kunt daarbij de bovenstaande gegevens gebruiken. Daarbij kun je kiezen om het formaat in cm, mm of pixels te gebruiken. Let bij de pixels goed op dat je ook de juiste DPI selecteert. Anders kloppen de uiteindelijke afmetingen niet.

Mogelijkheden

  • Krant; Vele dagbladen maken gebruik van deze afmetingen. Denk daarbij aan De Telegraaf, Trouw, AD, Volkskrant.
  • Magazine; Bekende grote magazines vinden dit formaat erg fijn om te gebruiken. Je kunt artikelen duidelijk publiceren met grote foto’s
  • Brochure; Het aankaarten van projecten, bouwplannen of andere zaken kan met een brochure op Tabloid formaat mooi worden gedaan. Je kunt het laten ontwerpen maar zelf maken is ook mogelijk.
  • Nieuwsbulletin; Namens een regio maandelijks het nieuws of publicaties doorgeven? Huis aan Huis bladen zoals gemeentelijke publicaties worden vaak op dit formaat afgedrukt.