Papierformaat Letter

Papierformaat Letter

In tegenstelling tot de ‘Europese papierformaten’, worden er in het buitenland gebruik gemaakt van andere benamingen voor een bepaald formaat papier. In Amerika wordt bijvoorbeeld het papierformaat Letter gebruikt voor het afdrukken van brieven en documenten. Je kunt het vergelijken met het A4 formaat. Toch zijn er verschillen bij dit vel papier. Daarover lees je op deze pagina meer informatie.

Letter formaat in cm en mm

De afmetingen van verschillende papierformaten bij elkaar zorgt ervoor dat je goed en eenvoudig kunt vergelijken. Zo werkt dat ook voor het papierformaat Letter. Op deze pagina lees je daarom meer informatie over de afmetingen van het formaat in centimeters en millimeters. Verschillende drukwerk bedrijven hebben de mogelijkheid om je documenten te laten afdrukken op dit formaat. benieuwd hoe groot het papierformaat Letter is? Bekijk dan hieronder de afmetingen in centimeters en millimeters.

 • Afmeting in centimeters: 21,6 x 27,9 cm
 • Afmeting in millimeters: 216 x 279 mm

Ter vergelijking met het meest gebruikte A4 formaat (21,0 x 29,7 cm) is het Letter formaat 6 millimeter breder maar 18 millimeter korter.

Papierformaat Letter

Papierformaat Letter

Letter papierformaat in pixels

Op grafisch gebied is het soms handig om te weten hoeveel pixels een bepaald bestand heeft. Zo kun je op basis daarvan een ontwerp maken die precies past zonder verlies van kwaliteit of beeld. Voor het Letter formaat kun je daarvoor verschillende instellingen gebruiken. Standaard wordt er gewerkt met 300 dpi. Dit is goed geschikt voor dit formaat. Wil je een grote poster ontwerpen? Dan kun je met minder DPI werken. Hieronder zie je hoeveel pixels het Letter papierformaat heeft met verschillende DPI instellingen.

 • 72 DPI = 612 x 792 pixels
 • 200 DPI = 1700 x 2200 pixels
 • 300 DPI = 2550 x 3300 pixels
 • 600 PI = 5100 x 6600 pixels
 • 1200 DPI = 10200 x 13200 pixels

Letter in Photoshop en PDF

Het verwerken van een bepaald formaat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt tijdens het ontwerpen van bijvoorbeeld een flyer of poster de afmetingen vooraf instellen. Je hoeft dan geen rekening meer te houden met de afmetingen. Met de informatie van hierboven kun je dat eenvoudig doen in een Photoshop programma zoals Adobe of Indesign. Heb je een afbeelding die groter is en wil je dat verkleinen? Lees dan deze blog over het verkleinen van afbeeldingen hoe je dit eenvoudig kunt aanpassen onder verlies van kwaliteit.

Bij de pagina instellingen kun je aangeven of je gebruik wilt maken van standaard afmetingen of dat je een ‘custom’ pagina wilt maken. Indien het niet voorgeprogrammeerd staat dien je deze pagina zelf te maken. Gebruik daarvoor bovenstaande gegevens. Indien je klaar bent met ontwerpen en het geheel naar wens is, kun je het opslaan in een PDF. Je dient voor drukwerk het profiel PDF/X1-a:2001 te gebruiken.

Mogelijkheden

Met het papierformaat Letter kun je vele kanten op. Naast het afdrukken van documenten, brieven of offertes kun je er ook posters op afdrukken. Of wat dacht je van grote stickers? Hieronder zie je kort de meest gebruikte producten die op het letter formaat worden afgedrukt

 • Briefpapier; Gebruik het originele Amerikaanse formaat voor briefpapier. Erg handig wanneer klanten in dit land wonen. Brieven en documenten worden op die manier in goede orde ontvangen
 • Brochures; Soms wil je een iets ander formaat hebben dan gebruikelijk. Het Letter formaat kan dan een uitkomst bieden!
 • Menukaarten; Wil je net iets anders dan de buren? Een iets bredere maar kortere variant kun je maken met het papierformaat letter.
 • Kalenders; Het formaat is ook perfect geschikt voor een jaarkalender of maandkalender. Ontwerpen doe je eenvoudig via de computer. Binnen enkele dagen is het thuis geleverd.