Welk formaat etiketten zijn er?

Etiketten in allerlei formaten

In deze blog lees je meer informatie over welk formaat etiketten er zijn en waar je deze het beste voor kunt gebruiken. De afmetingen van etiketten zijn naar eigen wens te bepalen maar de standaard etiket formaten kun je ook kiezen. De verschillende afmetingen in cm en mm kun je op deze pagina bekijken. Dit is erg handig wanneer je bijvoorbeeld een wijnfles wilt voorzien van een persoonlijke tint of voor het etiketteren van enveloppen.

Welk formaat etiketten zijn er en welke heb ik nodig?

Het formaat etiket dat je nodig hebt is afhankelijk van het doel waarvoor je het wilt gebruiken. Je kunt zelf opmeten met een meetlint hoe groot het oppervlakte is waarop je een bepaalde etiket wilt plakken. Heb je geen specifieke afmeting nodig? Dan kun je kiezen uit de vele standaard afmetingen.

Meest gekozen formaat etiketten

Het ontwerp kan ervoor zorgen dat je bepaalde formaten niet kunt kiezen. Een ovaal, rechthoekig of rond ontwerp krijgt andere afmetingen dan een vierkante versie. Je kunt vele standaard formaten kiezen, maar een eigen formaat is ook mogelijk. In de tabel hieronder kun je eenvoudig zien wat de meest gekozen etiket formaten zijn. De formaten zijn weergegeven in millimeters waarbij de afmeting van de ronde etiketten de diameter is.

VierkantRechthoekigRondOvaal
40 x 4025 x 502030 x 50
45 x 4525 x 743048 x 70
50 x 5030 x 404075 x 100
60 x 6035 x 5045
75 x 7535 x 6050
98 x 9835 x 10560
55 x 8575
60 x 10095
52 x 74 (A8)
74 x 105 (A7)
105 x 148 (A6)

Bij het bestellen van deze etiketten dien je er rekening mee te houden dat je een kleine snijmarge moet opnemen in je ontwerp. Daarnaast is het belangrijk om te weten of het voor binnen of buitengebruikt is. Dit heeft te maken met de papiersoort waarop je het moet laten bedrukken.

Veelgestelde vragen over etiketten:

Hieronder kun je een aantal vragen lezen die te maken hebben met deze blog. Mocht je zelf ook een vraag hebben dan kun je die onderaan de pagina stellen. Een passend antwoord zal spoedig volgen.

1. Is het geschikt voor binnen en buiten gebruikt?

Je kunt kiezen voor een bedrukking op etikettenpapier een vinyl. Hierbij is het eerste geschikt voor binnen en niet vochtige ruimtes. Het vinyl is waterbestendig en daarbij geschikt voor buitengebruikt en in vochtige ruimtes.

2. Kun je het eenvoudig verwijderen?

Tijdens het bestellen van etiketten kun je kiezen uit twee soorten hechtingen. De één is een afneembare hechting en kun je daardoor eenvoudig verwijderen van voorraad bakjes, ramen of een ander object. Als je wilt dat het lastig te verwijderen is kun je kiezen voor een permanente hechting. Hierbij laat het zeer lastig los en zal het etiket waarschijnlijk gaan scheuren wanneer je het probeert te verwijderen.

3. Kan je ook gebruik maken van standaard papierformaten?

In de tabel hierboven kun je de verschillende formaten bekijken die je kunt gebruiken voor het maken van etiketten. Hierbij zijn ook een aantal standaard formaten opgenomen zoals het A6 formaat en het A7 formaat. In het menu bovenaan deze pagina kun je meer informatie vinden over deze papierformaten.

4. Hoe is het te bedrukken?

Etiketten kun je full color bedrukken. Hierdoor kun je een mooi logo, afbeelding of iets anders bedrukken. Dit is erg handig als voorbeeldfoto op bijvoorbeeld een voorraad bak, zodat iedereen weet wat er in hoort te liggen. Ook kun je kiezen uit verschillende kleuren en soorten papier. Hierdoor kun je eenvoudig onderscheid maken in de etiketten en zorg je ervoor dat ze goed opvallen.

5. Kan het op rol?

Kleine etiketten kunnen eenvoudig op een rol worden gedaan. Hierbij heb je de keuze uit verschillende diameters. Standaard kun je kiezen uit 40, 45 en 76 millimeter. Voor elk wat wils.

6. Kan ik ook een eigen formaat kiezen?

Voor kleine stickers en etiketten kun je in de tabel hierboven vele formaten kiezen. Het is afhankelijk van het drukwerk bedrijf of je daar aanpassingen aan kunt doen. Meestal is dit mogelijk waardoor je het precies op maat kun laten maken. Precies zoals jij het wilt.